flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Олександр Гарський взяв участь у дводенному семінарі щодо впровадження відновного правосуддя в Україні

10 вересня 2020, 16:09

09-10 вересня 2020 року, суддя Олександр Гарський взяв участь у семінарі щодо впровадження відновного правосуддя в Україні.

Мета семінару: презентувати та обговорити Механізми застосування відновного правосуддя в судах першої інстанції та під час досудового розслідування і практичні кроки їх реалізації в пілотних регіонах проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні».

Ми звикли до того, що покарання — це обов’язкова відповідь на несправедливість. Проте сьогодні існує багато свідчень того, що покарання не досягає мети виправлення правопорушника. До того ж, покарання винного:

  • не приносить значного полегшення потерпілому;
  • не задовольняє потреби, які виникають внаслідок вчинення проти нього злочину.

Існує кращий спосіб вирішення питань, які турбують і потерпілого, і правопорушника. Це — відновне правосуддя, яке можна застосувати у багатьох випадках.

Відновне правосуддя — це підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів потерпілої особи, правопорушника та громади. Відновне правосуддя запрошує обидві сторони конфлікту до діалогу, дає можливість усім учасникам інциденту досягти спільного рішення та відновити справедливість.

  

Проект «Впровадження відновного правосуддя в Україні» реалізується ГО «Інститут Миру і Порозуміння» (ІМіП) у партнерстві з Верховним Судом України та за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF).

Даний захід проведено в готелі «Братислава» м. Київ.