flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовче судове засідання у справі щодо масових заворушень у Державній установі «Південна виправна колонія №51»

15 травня 2020, 16:33

15 травня 2020 року відбулось підготовче судове засідання відносно Особи 1, Особи 2, Особи 3, Особи 4, Особи 5, Особи 6 та Особи 7, які обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбаченого частиною другою статтею 294 Кримінального Кодексу України, тобто активна участь у масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством над особами, знищенням майна, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя, що призвело до тяжких наслідків та статтею 392 Кримінального Кодексу України, тобто у вчиненні нападу на адміністрацію установи виконання покарань особою, яка відбуває покарання у виді позбавлення волі.

Колегією суддів Малиновського районного суду м. Одеси у складі: головуючий суддя Черевко С.П., суддя Корой В.Д. та суддя Коблова О.Д., клопотання прокурора прокуратури Одеської області про продовження запобіжного заходу Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 задоволено. Продовжено Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою  строком на 60 діб, тобто до 13.07. 2020 року.

Клопотання прокурора прокуратури Одеської області про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі ДУ «Одеський слідчий ізолятор» у зв’язку  з розглядом справи в суді щодо Особа 7 задоволено. Тимчасово залишено засудженого у слідчому ізоляторі ДУ «Одеський слідчий ізолятор» Особа 7, до 11.06.2020 року.

Наступне підготовче судове засідання призначено на 10 червня 2020 року на 13 годину 20 хвилин.

Як встановило слідство, згідно до рішення Міжрегіональної комісії Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства Юстиції України на 27 травня 2019 року було сплановано переведення засуджених негативної спрямованості, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі в державній установі «Південна виправна колонія №51» до інших виправних установ.

Так, 27.05.2019 року, приблизно о 09 годині 45 хвилин під час супроводу працівниками воєнізованого формування ПМУ засуджених негативної спрямованості, останні почали здійснювати фізичний опір та провокували створення конфліктної ситуації іншими засудженими.

Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 та Особа 7, відбуваючи покарання у виді позбавлення волі у державній установі «Південна виправна колонія № 51», вступили в злочину змову з іншими особами, щодо вчинення нападу на адміністрацію, шляхом застосування насильства та вчинення масових заворушень на території ПВК №51. Після чого разом з іншими засудженими особами, в кількості близько 150 осіб, відчинивши замки своїх локальних секторів, самовільно їх залишили та пройшли до території житлової зони ПВК №51, демонструючи працівникам ПВК №51 свій намір на застосування щодо них насильства, тримаючи у руках попередньо заготовані власноруч для завдання тілесних ушкоджень металеві бильця від ліжок та інші металеві предмети (прути, труби, грифи), при цьому, на законні вимоги працівників ПВК № 51 засуджені не реагували, а навпаки почали висловлювати погрози застосування насилля відносно працівників ПВК №51. Особа 7 виліз на ворота сектору житлової зони та голосно висловлював заклики до вчинення масових заворушень, шляхом пошкодження приміщення чергової частини установи.

Далі, Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 та Особа 7 попередньо взявши з собою пристосовані власноруч для завдання тілесних ушкоджень сторонні предмети (металеві бильця від ліжок, металеві предмети прути, труби, каміння) почали умисно наносити металевими трубами, грифами та прутами удари по щитах, шоломах, кінцівках та інших частинах тіла співробітників ГШР та воєнізованого формування ПМУ.

Продовжуючи свої протиправні дії Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 та Особа 7 захопили приміщення адмінбудівлі ПВК №51, де вчинили погром, знищивши все майно, що там знаходилось, в тому числі меблі та комп’ютерну техніку. Потім вчинили підпал автомобільних шин, які знаходилися на житловій зоні біля пожежного водоймища, наповнили відсіки та салон пожежного автомобілю друкарською продукцією та вчинили підпал даного автомобілю.

В подальшому, з метою перешкоджання фіксації своїх злочинних дій, невстановлені слідством засуджені особи, кинули декілька пляшок із запальною сумішшю (невідомою горючою рідиною) та підпалили розміщені на другому поверсі адмінбудівлі, а саме: приміщення чергової частини в якому знаходився сервер, на який зберігались всі відеозаписи з камер зовнішнього та внутрішнього спостереження.

Таким чином, вказаними узгодженими, протиправними діями, направленими на досягнення єдиної мети, активними учасниками масових заворушень засудженими Особа 1, Особа 2, Особа 3, Особа 4, Особа 5, Особа 6 та Особа 7 та іншими невстановленими слідством засудженими особами, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, було паралізовано роботу ПВК №51, пошкоджено та знищено майно ДУ «ПВК № 51» на загальну суму 791 479 (сімсот дев’яносто одна тисяча чотириста сімдесят дев’ять) гривень 11 копійок та майно ДУ «ОВК № 14» на загальну суму 353 101 (триста п’ятдесят три тисячі сто одна) гривня 00 копійок, а також спричинено фізичне насилля та тілесні ушкодження адміністрації УВП ПМУ – 17 особам.