flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинуваченим, які представлялися помічниками суддів та вимагали гроші від учасників судових процесів продовжено запобіжний захід

24 лютого 2020, 18:21

24 лютого 2020 року у Малиновському районному суді м. Одеси відбулось підготовче судове засідання відносно Особи 1 та Особи 2, які обвинувачуються у вчиненні злочинів, а саме шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (частина 3 статті 190 Кримінального кодексу України) та в шахрайстві, вчиненого в особливо великих розмірах або організованою групою (частина 4 статті 190 Кримінального кодексу України), а також Особи 3 та Особи 4, які обвинувачуються у вчиненні злочинів, а саме шахрайстві, вчиненого в особливо великих розмірах або організованою групою   (частина 4 статті 190 Кримінального кодексу України).

Під час судового засідання, у задоволенні клопотання захисника обвинуваченого Особа 2 про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт відмовлено. Клопотання прокурора про обрання обвинуваченому Особа 2 міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задоволено. Обрано Особа 2 міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб до 23.04. 2020 року включно та визначено розмір застави у сумі 630 600 гривень 00 копійок. У разі внесення застави, покладено обов’язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України.

Клопотання прокурора про обрання відносно Особа 1 міри запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце проживання у нічний час задоволено. Застосовано до обвинуваченої Особа 1 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з покладенням відповідних обов’язків.

Клопотання прокурора про обрання відносно Особа 3 міри запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати місце проживання у нічний час задоволено. Застосовано до обвинуваченого Особа 3 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з покладенням відповідних обов’язків.

Клопотання прокурора про продовження на 60 днів покладення на обвинувачену Особа 4 обов’язків, передбачених ч.5 с.194 КПК України задоволено. Продовжено на 60 днів покладення на обвинувачену Особа 4 обов’язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, а саме: не відлучатися із населеного пункту, в якому обвинувачена проживає без дозволу суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та місця роботи ; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

Судовий розгляд призначено у відкритому судовому засіданні на 03 березня 2020 року на 15 годину.

Як встановило слідство, Особа 1 зі значним юридичним досвідом створила та очолила організоване злочинне угруповання, що спеціалізувалось на вимаганні грошей від учасників судових розглядів. До складу групи входило 4 особи із кола знайомих та довірених людей організаторки Особа 1. Спільники підшукували громадян із числа учасників судових справ апеляційних судів різних областей через моніторинг офіційних Інтернет ресурсів судової системи та особисті зв’язки. Представлялись працівниками таких судів та за різні суми винагороди, вони пропонували «вирішити» хід справ на користь громадян, зокрема, уникнути адміністративної відповідальності. При цьому фактичного впливу на прийняття відповідних судових рішень зловмисники не мали. Гроші за «послуги» громадяни перераховували на банківські картки. Контактували фігуранти шахрайства з потерпілими дистанційно, через мобільні номери.