flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді розмежували наслідки правомірного та неправомірного користування чужими коштами

14 травня 2018, 10:28

Велика Палата Верховного Суду розмежувала наслідки правомірного та неправомірного користування чужими грошовими коштами. Про це повідомляє прес-служба суду.

10 квітня Велика Палата вказала на існування двох значень терміна «користування чужими коштами» (справа № 910/10156/17). Перше – це одержання боржником можливості правомірно не сплачувати кредитору борг протягом певного часу. Друге значення – прострочення грошового зобов’язання, коли боржник повинен сплатити гроші, але неправомірно не сплачує їх.

Велика Палата дійшла висновку, що наслідком неправомірного користування чужими грошовими коштами, тобто прострочення виконання грошового зобов’язання (як договірного, так і позадоговірного), є нарахування процентів річних відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України. Правомірне ж користування чужими грошовими коштами може передбачати сплату процентів, розмір яких визначений договором або законом (зокрема ч. 1 ст. 1048 ЦК України – у правовідносинах, що виникають з договору).

З огляду на зазначене ключовим у застосуванні наведених вище норм є визначення моменту, з якого особа користується чужими грошовими коштами неправомірно, тобто настає прострочення виконання грошового зобов’язання. До цього моменту можливе нарахування процентів як плати, зокрема, згідно з ч. 1 ст. 1048 ЦК України, після цього моменту нараховуються проценти річні відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Джерело: Українське право