flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСУ роз’яснив, як вірно визначати момент, з якого починається перебіг позовної давності у спорах, пов’язаних із відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок ДТП

31 жовтня 2017, 11:11

На офіційному веб-сайті Верховного Суду України розміщено коментар правових висновків ВСУ щодо початку перебігу позовної давності за вимогами, що випливають із скоєння ДТП.

Прес-служба ВСУ звернула увагу на те, що проблемним є визначення моменту, з якого починається перебіг позовної давності за вимогами потерпілого.

Для вірного вирішення цього питання необхідно враховувати особливості спірних правовідносин у кожній конкретній справі, оскільки ДТП породжує деліктне зобов’язання, потерпілий в якому може вимагати відшкодування шкоди від особи, яка її завдала, та договірне зобов’язання згідно з договором обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, у якому потерпілий також має право вимоги до страхової компанії про виплату страхового відшкодування.

Відповідно до правового висновку ВСУ, висловленого у постанові від 29 червня 2016 року № 6-192цс16, потерпілому як кредитору належить право вимоги в обох видах зобов’язань – деліктному та договірному. Він вільно, на власний розсуд обирає спосіб здійснення свого права шляхом звернення вимоги виключно до особи, яка завдала шкоди, про відшкодування цієї шкоди, або шляхом звернення до страховика, у якого особа, яка завдала шкоди, застрахувала свою цивільно-правову відповідальність, із вимогою про виплату страхового відшкодування, або шляхом звернення до страховика та в подальшому до особи, яка завдала шкоди, за наявності передбачених статтею 1194 ЦК України підстав.

Відповідно до обставин цієї справи позивач після настання ДТП звернулася до страховика із заявою про виплату їй страхового відшкодування у зв’язку з ДТП, що сталася з вини фізичної особи, з якою страховик уклав договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, однак страховик відмовив їй у виплаті цього відшкодування. ВСУ визнав вірним висновок суду першої інстанції, що особа звернулась до суду в межах строку позовної давності, оскільки набула реальну можливість захистити своє право в судовому порядку після відмови страховика здійснити таку виплату, коли її очікуване право на задоволення своїх вимог про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок ДТП, було порушене.

ВСУ зазначив, що право особи на звернення до суду з вимогою про захист свого цивільного права виникає (та відповідно перебіг позовної давності починається) з моменту, коли право цієї особи порушене (особа довідалася про порушення свого права), тобто з моменту відмови страховика у виплаті страхового відшкодування.

У правовому висновку ВСУ у постанові від 11 жовтня 2017 року № 6-1365цс17 ВСУ вказав, що позивач дізнався про порушення свого права та про особу, яка його порушила (водія, що спричинив ДТП), тобто в день скоєння ДТП, внаслідок якої пошкоджено автомобіль, і саме із цього часу у позивача виникло право вимоги до безпосереднього заподіювача шкоди. Слід зазначити, що у цій справі позивач звертався до суду з позовом до страхової компанії та до водія, який спричинив ДТП, та просив стягнути страхове відшкодування та відшкодування майнової та моральної шкоди, а винуватець ДТП заявляв про застосування позовної давності.

Прес-службою ВСУ, виходячи з наведених правових висновків ВСУ, зазначено, що при зверненні з вимогою до страхової компанії, перебіг позовної давності для такої вимоги починається з моменту, коли страхова компанія порушила свій обов’язок за договором, а при зверненні з вимогою про відшкодування шкоди до безпосереднього заподіювача шкоди, перебіг позовної давності для вимоги потерпілого починається з дня скоєння ДТП.

Джерело: Українське право