flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП надала висновок про законопроект щодо призначення суддів

07 квітня 2017, 12:23

Вища рада правосуддя затвердила негативний консультативний висновок стосовно проекту закону, яким встановлюється обов`язкова видача відповідного указу Президента на кожне подання про призначення суддів.

Про це повідомляє прес-служба ВРП, передає «Закон і Бізнес».

Ідеться про проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо судоустрою і статусу суддів)» (реєстраційний № 6102), який знаходиться на розгляді у ВР. Документом пропонується встановити, що подання Вищої ради правосуддя про призначення судді на посаду є обов’язковим для видачі відповідного указу Президентом України.

Як пояснює автор проекту, це дозволить уникнути «фаворитизму, непотизму й корупції» та не допустить дискримінації при призначенні суддів. Іншими словами,

Президента хочуть зобов`язати пояснювати свою відмову у випадку не призначення судді на посаду за наявності подання колегіального органу.

«Проект висновку Вищої ради правосуддя враховує зауваження всіх членів ВРП. Загальний висновок зроблений такий, що Вища рада правосуддя вважає недоцільним прийняття зазначеного законопроекту, оскільки правовідносини, про які в ньому йдеться, достатнім чином врегульовані в чинному законодавстві», – підсумував заступник голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич.

Вища рада правосуддя затвердила консультативний висновок щодо проекту закону  у такому вигляді та надіслала його Верховній Раді.

Джерело: Закон і бізнес