flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Вища рада правосуддя розпочала процедуру призначення суддів, щодо яких Верховна Рада України не прийняла рішення про обрання безстроково», – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

30 січня 2017, 09:33

26 січня 2017 року Вища рада правосуддя розпочала розгляд матеріалів щодо внесення подання Президентові України про призначення суддів на посади до місцевих судів. Згідно з пунктом 30 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» матеріали та рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності цим Законом Верховною Радою України рішення не прийнято, були надіслані Верховною Радою України до Вищої ради правосуддя. 

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк нагадав, що відповідно до Закону України від 21 грудня 2016 року № 1798-VІІІ «Про Вищу раду правосуддя» вказані матеріали розглядаються згідно з передбаченим Законом порядком. Так, підпункт 2 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України встановлює, що повноваження суддів, призначених на посаду строком на п’ять років, припиняються із закінченням строку, на який їх було призначено. Такі судді можуть бути призначені на посаду в порядку, визначеному законом. Абзацом 5 пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» встановлено, що матеріали та рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про обрання суддів безстроково, щодо яких на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» рішення не прийнято, розглядаються Вищою радою правосуддя в порядку, встановленому главою 2 розділу II цього Закону.

Згідно із частинами першою та другою статті 36 Закону «Про Вищу раду правосуддя» призначення на посаду судді здійснюється Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя. Вища рада правосуддя ухвалює рішення щодо внесення Президентові України подання про призначення судді на посаду за результатами розгляду рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до якої обов’язково додається особова справа (досьє) кандидата на посаду судді.

«26 січня за одне засідання ми розглянули 68 матеріалів, цьому передувала певна робота щодо підготовки матеріалів, виготовлення рішень та подань. На сьогодні у ВРП перебуває близько 800 аналогічних матеріалів, які ми продовжимо розглядати. Наступне засідання Вищої ради правосуддя відбудеться вже 31 січня 2017 року. Я маю надію, що до квітня ми опрацюємо більшу кількість цих матеріалів», – поінформував Ігор Бенедисюк.

Голова Вищої ради правосуддя наголосив, що Рада розглядає матеріали щодо призначення суддів з урахуванням необхідності першочергового призначення суддів у суди Донецької і Луганської областей та суди першої інстанції, де відсутній повноважний склад суддів або склад суддів забезпечений менше ніж на 50 %.

Голова Вищої ради правосуддя запевнив: «Безумовно, ми ретельно опрацьовуватимемо всі матеріали, оскільки саме ми беремо на себе зобов’язання щодо призначення цих суддів, хоча вони фактично пройшли всі передбачені законом процедури і мали би бути лише призначені Верховною Радою України. Процедура розгляду цих матеріалів передбачає перевірку доброчесності, професійної етики судді, тому ми досліджуємо питання, які виникають, і лише після цього прийматимемо рішення про внесення подання щодо призначення судді або відмову в такому поданні».

Джерело: центр суддівських студій