flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Офіційне тлумачення законів має здійснювати ВС, — Я. Романюк

28 листопада 2016, 11:31

Право офіційно тлумачити закони має перейти до повноважень найвищого судового органу, але допоки «тлумачення норми права є одночасно і правом, і обов’язком кожного судді під час здійснення правосуддя».

 

            Про це заявив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк під час міжнародної конференції «Судова правотворчість у механізмі забезпечення принципу верховенства права в умовах реформування правосуддя», передає видання «Закон і Бізнес».

            Я. Романюк наголосив, що з положень Основного Закону України виключено повноваження Конституційного Суду України здійснювати офіційне тлумачення законів. При цьому ні в Конституції України, ні в Законі України «Про судоустрій і статус судів» не визначено органи, уповноважені здійснювати таке тлумачення. Він зауважив, що «тлумачення норми права є одночасно і правом, і обов’язком кожного судді під час

здійснення правосуддя».

            «З метою гарантування стабільності правопорядку в державі, забезпечення принципу правової визначеності логічно, що право офіційно тлумачити закони має перейти до повноважень найвищого судового органу, – зазначив Я.Романюк. – У звязку з цим переосмислення ролі Верховного Суду України та загалом судової практики в сучасних, особливо чутливих, кризових умовах є очевидним, необхідним та таким, що сприятиме розвитку громадянського суспільства й визнанню України дійсно правовою державою».

            Президент Національної академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор Олександр Петришин у своєму виступі «Судова практика як джерело права» зазначив, що законодавчі приписи не можуть бути досконалими, оскільки як тільки вони приймаються, то відразу застарівають.

            «Іншого виходу, ніж надання судовій владі можливості широкого тлумачення або ж навіть доповнення, уточнення правових норм, немає. Якщо судова влада лише застосовує норми закону, вона не може в повній мірі бути охарактеризована як влада в повному сенсі цього слова», – переконаний Олександр Петришин.

 

Джерело: Закон і бізнес