flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні не охороняється майже половина приміщень судів

11 жовтня 2016, 12:45

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко та Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк під час брифінгу, який вони дали для представників ЗМІ, роз'яснили ситуацію, що склалася з охороною судів і дали відповіді на питання, які стосуються діяльності судів в умовах реформи судової влади.

Як зазначив Голова ДСА України, з 801 приміщення, де розміщуються апеляційні та місцеві суди, 424 (53%) будівлі не охороняються взагалі, 219 (27%) – тільки вдень, 4 (1%) – лише вночі. Цілодобовою охороною підрозділами Національної поліції України забезпечується лише 154 приміщення (19%). З його слів, таку ситуацію почали використовувати окремі групи громадських активістів, які вдаються не тільки до зумисного пошкодження майна суду, а й до погроз та морально - фізичного тиску на суддів з тим, щоб досягнути бажаного рішення у тій чи іншій справі.

Загалом, для організації відомчої воєнізованої охорони Державної судової адміністрації України у державному бюджеті потрібно передбачити понад 800 мільйонів гривень. На 2017 рік уряд запланував для цих потреб тільки 50 мільйонів. Допоки ж така структура не створена, охорону судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз здійснюють підрозділи Національної поліції України.

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко зазначила, що відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який прийняла Верховна Рада України другого червня 2016 року, тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони, підрозділи Національної поліції України та Національної гвардії України, окрім охорони приміщень мають виконувати обов'язки з підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду та забезпечення безпеки учасників судового процесу. "Зрозуміло, що про виконання таких повноважень зараз не йдеться", - підсумувала Валентина Сімоненко.

Тому, аби убезпечити суддів, працівників апарату суддів, відвідувачів суду та учасників судових слухань, Рада суддів України шостого жовтня прийняла рішення рекомендувати зборам суддів припиняти відправлення правосуддя у судах до усунення обставин, які зумовлюють виникнення небезпеки.

Валентина Сімоненко також зазначила, що через неврегульованість законодавства в частині призначення суддів, вісім судів не можуть здійснювати правосуддя через відсутність у них суддів з повноваженнями. Зокрема, два таких суди є у Полтавській області, по одному у Рівненській, Черкаській, Тернопільській, Івано-Франківській, Дніпропетровській та Донецькій областях. У 71 суді правосуддя здійснює один суддя, у 124-х – два судді. У той же час, на сьогоднішній день п'ятирічний термін повноважень закінчився у 926-и суддів.

Відтак, Голова Ради суддів наголосила, що вирішити ці питання можна буде з прийняттям закону про Вищу раду правосуддя, який зараз знаходиться у Верховній Раді.

 

Джерело : Рада суддів України