flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Cудові новини: Справедливий поділ майна подружжя незважаючи на неправомірні відчуження майна

07 червня 2016, 14:21

 

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулась жінка з позовом про визнання договорів купівлі-продажу квартир недійсними та поділ спільного майна подружжя.

Під час розгляду цивільної справи судом було встановлено, що з 06.06.2002 року подружжя перебували у зареєстрованому шлюбі, в осіб є дитина 2003 року народження.

Під час проживання однією сім`єю чоловіком було набуто у власність дві квартири в м. Одесі. Разом з тим, подружжям було придбано швейну машинку вартістю 1076,00 грн., кухонний комбайн вартістю 519,00 грн., спальний гарнітур  вартістю 11730,00 грн., вартість яких було підтверджено документально в судовому засіданні.

В ході розгляду справи, судом було встановлено, що у 2009 році рішенням суду право власності на спірні квартири було визнано за матір`ю чоловіка, яка на початку березня 2010 року  перепродала ці квартири третій особі на ім` я Б..

16.03.2010 року шлюб між чоловіком та жінкою офіційно було розірвано.

В свою чергу Б. в кінці березня 2010 року перепродав квартири Н.  та В..

Згодом, стало відомо, що рішення суду, на підставі якого укладались наведені вище оспорюванні правочини з відчуження спірних квартир було скасовано.

Після з`ясування обставин, дослідивши матеріали справи,  відповідно до чинного законодавства суд визнав ідеальні частки подружжя в спірних квартирах. Суд вирішив витребувати по ½ частки квартир в третіх осіб та скасувати в Реєстрі прав власності на нерухоме майно записи про реєстрацію права власності на ½ ідеальні частки спірних квартир, зареєстрованих за Б. та Н.

Стосовно рухомого майна, заявленого в позові жінкою, суд визнав право власності на нього за жінкою з компенсацією вартості ½ частки даного майна чоловікові.