flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВР схвалили зміни щодо розгляду справ колегіями суддів

27 квітня 2016, 17:35

Кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 10 років, пропонують здійснювати колегіально судом у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого. Діюча редакція КПК не передбачає участі в цьому питання обвинуваченого.

Відповідний законопроект №3423 “Про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізму здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції)” рекомендує прийняти за основу Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Зауважимо, на необхідності внесення таких змін неодноразово наголошувала ГО «Асоціація слідчих суддів України», в т.ч. ще минулого року.

Так, в Асоціації стверджують, що зміни необхідні у зв’язку з тим, що у судах першої інстанції утворилася велика кількість колегій з трьох професійних суддів з розгляду відповідних кримінальних проваджень, що найближчим часом може привести до неможливості забезпечення розгляду справ у розумні строки.

Як повідомили "ЗіБ" у прес-службі ВР, під час обговорення проекту відзначалось, що кількість суддів у судах першої інстанції, а також різні обставини (тимчасова непрацездатність судді, перебування його у відпустці тощо) часто спричиняють неможливість сформувати склад суду для розгляду вказаних кримінальних проваджень. Внаслідок цього справа передається з одного суду до іншого.

Джерело: Закон і Бізнес