flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Врегульовані питання відкликання держслужбовця з відпустки

30 березня 2016, 14:47

Підставою для відкликання державного службовця із щорічної відпустки є необхідність виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки, за умови неможливості виконання такого завдання іншою уповноваженою на це особою.

Механізм такого відкликання визначено відповідним порядком, затвердженим постановою Кабміну від 25.03.2016 №230. Постановою КМУ від 25.03.2016 №231 врегульовано порядок відшкодування непередбачуваних витрат держслужбовця у зв'язку з його відкликанням із відпустки.

Обидві постанови набирають чинність з 1 травня цього року,тоді ж коли і новий Закон про держслужбу.

До щорічних відпусток, з яких може бути відкликано державного службовця, належать основна та додаткова оплачувані відпустки.

Порядком визначено механізм відкликання держслужбовців залежно від категорії посади, яку вони займають. Наприклад, відкликання із відпустки держслужбовця, який займає посаду категорії “А”, здійснюється за рішенням суб’єкта призначення, яке реалізується шляхом видання наказу (розпорядження).

Проект наказу про відкликання службовця готується службою управління персоналом держоргану. Зазначення в документі невідкладного завдання, яке стало підставою для відкликання, є обов’язковим.

Про прийняте рішення особу повідомляє служба управління персоналом з використанням засобів телефонного та електронного зв’язку, а також поштового зв’язку не пізніше ніж за п’ять календарних днів до такого відкликання. Для виконання особливо важливих завдань допустимо повідомлення не пізніше ніж за 2 дні.

Підставою для відшкодування непередбачуваних витрат є рішення про відкликання держслужбовця із щорічної основної або додаткової відпустки:

1) для державного службовця, який займає посаду категорії “А”, — наказ (розпорядження) суб’єкта призначення;

2) для державного службовця, який займає посаду категорії “Б” чи “В”, — наказ керівника державної служби або особи, яка виконує його обов’язки.

Відшкодування таких витрат здійснюється в разі відкликання особи з відпустки під час її перебування в санаторно-курортному закладі, іншому місці відпочинку (лікування) як у межах України, так і за кордоном, у зв’язку з чим держслужбовець змушений здійснити непередбачувані витрати, пов’язані з прибуттям на роботу.

До непередбачуваних витрат, які підлягають відшкодуванню, належать:

1) у разі відкликання державного службовця до від’їзду на відпочинок (лікування):

витрати на придбання невикористаних проїзних документів;

витрати у зв’язку з розірванням цивільно-правових договорів щодо організації відпочинку (лікування);

витрати, пов’язані  з бронюванням проїзних документів, місць проживання та надання інших послуг;

документально оформлені витрати, пов’язані з правилами в’їзду та перебування в місці відпочинку (оформлення візи, страхування, дозволів, сплати зборів тощо);

2) у разі відкликання державного службовця, який перебуває на відпочинку (лікуванні):

витрати на придбання невикористаних проїзних документів;

витрати, пов’язані із заміною проїзних документів чи придбанням нових (у разі неможливості повернути попередні проїзні документи), та інші витрати, пов’язані з поверненням до місця проживання залізничним, повітряним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі);

витрати, пов’язані з невикористаними днями відпочинку (лікування) в разі неповернення (часткового повернення) коштів надавачем послуг, зокрема за цивільно-правовими договорами.

Джерело: Закон і Бізнес