flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано Закон про е-декларування доходів посадовців

17 березня 2016, 10:11

Система електронного декларування доходів посадовців повинна запрацювати вже в 2016 р. Особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, матимуть 60 днів для того, щоб подати декларації за минулий рік.

Такі зміни передбачені оновленою редакцією Закону (проект №3755)"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру у 2016 році", яку сьогодні опублікували в "Голосі України". Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Слід зауважити, що до числа осіб, які повинні будуть прозвітувати в 60-денний термін після початку роботи системи належать також судді, прокурори та слідчі. Повний перелік передбачено ст. 50 Закону про запобігання корупції.

Закон також передбачає наступне:

- встановити адміністративну відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (штраф від 1 тис. до 2 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

- визначити в КК, що за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації передбачено покарання у вигляді штрафу від 2 500 до 3 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зауважимо, у депутатів була низка зауважень до тексту проекту, зокрема, це стосується запровадження адміністративної та кримінальної відповідальності за недостовірні дані в декларації. Відзначалось, що попри суму, яка повинна розмежовувати відповідальність, це дасть можливість для маніпуляцій.

Джерело: Закон і Бізнес