flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КСУ схвалив судову реформу

22 січня 2016, 15:44

Сьогодні Конституційний Суд України оприлюднив свій висновок стосовно відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя) вимогам ст. 157, 158 Конституції. Як і очікувалось - висновок був позитивний.

Про це повідомляє “ЗіБ” з посиланням на інформацію в твіттері Адміністрації Президента. Відповідне рішення стосовно висновку було прийнято на засіданні суду 20 січня.

Таким чином судді виконали план, який заздалегідь озвучили на вул. Банковій: дати зелене світло проекту №3524 до 25 січня, аби парламент устиг попередньо схвалити його ще на цій сесії. 

Вимоги ст. 157, 158 Конституції передбачають наступне:

- Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

- Конституція не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану.

- законопроект про внесення змін до Конституції , який розглядався ВР, і закон не був прийнятий, може бути поданий до ВР не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту.

- ВР протягом строку своїх повноважень не

може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

Зауважимо, під час відкритої частини засідання судді КСУ висловлювали низку зауважень до проекту змін до Конституції. Зокрема, їх хвилювали питання юрисдикції, права на судових захист, призначення та звільнення суддів. Докладніше про це у матеріалі “ЗіБ”.

Детальніше про проект читайте тут.

З текстом висновку можна ознайомитись за посиланням. Зауважимо, документ містить лише твердження щодо відповідності проекту нормам Конституції та власне норми самого законопроекту.

 

Джерело: Закон і Бізнес