flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові новини: Малиновський районний суд м. Одеси визнав неправомірною та скасував постанову у справі про адміністративне правопорушення

10 грудня 2015, 14:48

Завідувач аптеки звернулася до суду з позовом про скасування постанови, згідно якої на неї наклали адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1 700 грн.

Постанову було винесено на підставі складеного протоколу, яким було встановлено порушення п. 3.2.8 «Правил благоустрою території міста Одеси», а саме відсутність укладеного договору на вивіз твердих побутових відходів.

В обґрунтуванні свого позову, позивач вказала, що вона працює на посаді завідувача аптеки аптечної мережі, що розташована на першому поверсі житлового будинку. Зазначена аптека є невідокремленим структурним підрозділом, документація та бухгалтерія ведеться централізовано в головному офісі підприємства. В обов’язках завідувача аптеки не має повноважень щодо укладання або збереження договорів. Тому, при запиті даної інформації, вона звернулася до представників адміністрації для з’ясування даного питання. З цієї розмови позивачка з’ясувала, що договір є та його копію нададуть найближчим часом. Однак, не зважаючи на наявність договору, протокол про адміністративне правопорушення щодо неї все ж було складено. Після чого, без з’ясування посадових обов’язків, було винесено постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 152 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

Відповідно до цих самих Правил п. 3.2.8. стосується зобов’язань укладати договори  на вивезення твердих побутових відходів особами, яким дозволено організацію ярмарків та/або сезонну торгівлі, ринків. Однак позивачка не є особою, якій надано дозвіл на організацію ярмарків, сезонну торгівлю, ринків тощо, а, отже, вона не несе обов’язків визначених п. 3.2.8. цих Правил. В постанові, як і в протоколі, не зазначено яке відношення позивач має до укладення договору  на вивіз твердих побутових відходів. Крім того, розгляд справи про адміністративне правопорушення відбувся з грубими порушеннями вимог КУпАП.

Суд визнав неправомірною та скасував постанову у справі про адміністративне правопорушення про накладення адміністративного стягнення на позивача у вигляді штрафу в розмірі 1 700 гривень за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.