flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові новини:Малиновський районний суд м. Одеси скасував постанову у справі про порушення митних правил

09 грудня 2015, 10:16

До Малиновського районного суду м. Одеси звернулась позивач з адміністративним позовом до Одеської митниці Державної фіскальної служби України про скасування постанови у справі про порушення митних правил.  Відповідно до цієї постанови, позивача визнано винною у вчиненні порушення митних правил щодо заявлення в митній декларації неправдивих відомостей та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 300 % несплаченої суми митних платежів, що складає понад 9 млн. грн.

Судом було встановлено, що позивачка є митним брокером та діяла на підставі договору-доручення на здійснення послуг декларанта. В рамках зовнішньоекономічного контракту до Південної митниці Міндоходів від фірми-відправника на вантажному автомобілі надійшов товар, який був оформлений у митному режимі «імпорт» та випущений у вільний обіг.

Згодом, з метою встановлення автентичності поданих документів на вказаний товар Південною митницею Міндоходів було направлено запит до митних органів Туреччини.

Посилаючись на отримання з митних органів Туреччини певної інформації та документів, Південною митницею Міндоходів був встановлений факт суттєвого заниження вартості товарів, оформлених у Південній митниці Міндоходів та подання позивачем неправдивих відомостей щодо вартості задекларованих товарів згідно митних декларацій.

Відповідно до вимог закону, позивач діяла виключно в межах договору-доручення та згідно наданих договором доручення повноважень пред’явила до митного оформлення інвойси та інші товаросупроводжувальні документи, які були передані їй самим декларантом, та в подальшому задекларувала зазначені в цих документах товари та сплатила необхідні митні платежі.

На момент декларування товарів їх кількість та найменування відповідали зазначеним в товаросупроводжувальних документах, що підтверджується і листами фірми-відправника. Окрім цього, вантаж був частково оглянутий посадовими особами Південної митниці Міндоходів, а законність наданих позивачем документів не викликала у митниці жодних сумнівів. До того ж, враховуючи, що вантаж був оглянутий, у позивача не було підстав для додаткової перевірки товару, який підлягав декларуванню чи отримання іншої інформації по ньому.

Дослідивши інші докази по справі, суд дійшов висновку, що на момент митного оформлення товару поданого згідно митних декларацій в діях позивача був відсутній умисел для ухилення від сплати митних платежів та надання недостовірних відомостей щодо товару, оскільки позивач діяла в межах доручення від декларанта та на підставі отриманих від нього документів.

Оскільки, наявність у діях позивачки складу правопорушення не підтвердилась в ході судового розгляду справи, суд вважав за необхідне задовольнити адміністративний позов про скасування постанови у справі про порушення митних правил.