flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

11 років позбавлення волі за жорстоке вбивство власної матері

05 листопада 2015, 17:14

Протягом останнього часу перед вчиненням злочину, між обвинуваченим та потерпілою склалися довготривалі неприязні стосунки, які супроводжувались конфліктами на грунті взаємних образ та зловживання спиртними напоями. У день вбивства, обвинувачений прийшов додому до матері у стані алкогольного сп’яніння  та використовуючи як уявний привід незадоволення поведінкою останньої, почав висловлюватись на її адресу нецензурною лайкою, після чого почав наносити чисельні удари руками та ногами в різні частини тіла, в тому числі і життєво важливі. Після тривалого за часом нанесення ударів, усвідомлюючи, що матір не подає ознаків життя, обвинувачений перемістив її тіло до ванної кімнати, де з метою завершення задуманого злочину, продовжував наносити потерпілій удари шваброю та руками  в різні частини тіла, періодично вживаючи при цьому алкогольний напій. Внаслідок чисельних і тривалих побоїв, завданих обвинуваченим, у потерпілої стався шок, від якого жінка померла на місці.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні злочину визнав частково та показав, що удари будь-якими предметами він не наносив та мети позбавити життя в нього не було.

Вина обвинуваченого у вчиненні злочину передбаченого ст. 115 ч.1 КК України  підтверджується показаннями допитаних у судовому засіданні свідків, а також іншими доказами, визнаними судом належними та допустимими.

При визначені виду та міри покарання, суд врахував обставину, що обтяжує покарання, а саме скоєння злочину у стані алкогольного сп’яніння  

Крім цього, при призначенні покарання суд прийняв до уваги, що обвинувачений раніше був засуджений за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які спричинили смерть потерпілого і ця обставина свідчить про наявність тенденції до вчинення  обвинуваченим особливо тяжких злочинів проти життя та здоров’я громадян.

Враховуючи ступінь суспільної небезпеки вчиненого злочину, наведених даних про особу обвинуваченого та інших обставин справи в їх сукупності, суд призначив покарання у вигляді 11 років позбавлення волі.