flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досудове врегулювання спорів в Україні

21 жовтня 2015, 12:52

16 жовтня 2015 року відбулося засідання Робочої групи з питань впровадження процедури досудового врегулювання спорів за участі судді в рамках українсько-канадського Проекту «Освіта суддів для економічного розвитку».

У заході взяли участь секретар дисциплінарної палати Михайло Макарчук, начальник відділу міжнародного співробітництва Поліна Казакевич, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Василь Яніцький, завідувач відділу представництва інтересів Президента України в судах Адміністрації Президента України Віктор Короленко, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, голови та судді пілотних судів, суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) Тед Зажечни, начальник відділу міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Олег Шаков, головний менеджер міжнародних програм Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади Наталія Городецька, представники проекту.

Метою зустрічі було підбиття підсумків реалізації компоненту проекту «Досудове врегулювання спору з участю судді» українсько-канадського Проекту «Освіта суддів для економічного розвитку».

З вітальним словом виступив секретар дисциплінарної палати Комісії Михайло Макарчук та висловив подяку представникам Офісу Уповноваженого з федеральних судових справ Канади за вагомий внесок у справу розбудови судової влади України, її реформування та запровадження нових процедур, спрямованих на зменшення навантаження на суддів та задоволення потреб фізичних та юридичних осіб.

«Така процедура довела свою ефективність в окремих провінціях Канади. Так, в провінції Саскачеван, де застосування даної процедури є обов’язковим, у досудовому порядку вирішується від 65 до 70% спорів. З досвіду Канади, здійснення процедури досудового врегулювання спору може зайняти від декількох годин до декількох тижнів, залежно від складності справи і кількості сторін. В середньому досудове врегулювання займає 1 – 3 дні», – зазначив суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада) Тед Зажечни.

Завідувач відділу представництва інтересів Президента України в судах Адміністрації Президента України Віктор Короленко зауважив, що наявність широких процесуальних повноважень у суддів Канади забезпечила успішне впровадження процедури досудового врегулювання.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Василь Яніцький зазначив, що необхідно продовжувати роботу над впровадженням процедури досудового врегулювання спору на законодавчому рівні, що сприятиме вдосконаленню механізмів захисту прав людини і громадянина. Це також дозволить суттєво розвантажити суди і зекономити видатки державного бюджету на відправлення правосуддя.

Учасники засідання обговорили питання впровадження курсу досудового врегулювання спору з участю судді у Національній школі суддів України. Секретар дисциплінарної палати Комісії наголосив на необхідності навчання суддів у Національній школі суддів України психологічному аспекту здійснення процедури досудового врегулювання спору. «Судді, залучені до здійснення цієї процедури, мають бути ще й психологами», – зауважив Михайло Макарчук.

У семінарі прийняли участь голова Малиновського районного суду м. Одеси Лічман Л.Г. та суддя цього ж суду Гуревський В.К. У своїй доповіді, присвяченій перспективам запровадження процедури досудого врегулювання спорів (ДВС) у цивільному судочинстві України, Лічман Л.Г. зокрема зазначив, що досить тривалий досвід ДВС у провінциях Манітоба та Соскачевань ( Канада) свідчить про лише позитивні наслідки. Значна кількість цивільних справ не вирішується по суті судом, а вирішується самими сторонами та їхніми представниками за допомогою професіного судді. Особи не тільки домовляються з приводу існуючого між ними спору, а й у подальшому між ними зберігаються добрі стосунки. Таким чином, від успішної процедури ДВС у виграші залишаються сторони по справі і суд. як державна установа, який не  витрачає значні людські,  матеріальні та часові ресурси для розгляду справи. В таких випадках немає переможених. Досвід пілотних суддів свідчить про можливість та необхідність запровадження ДВС у цивільному судочинстві України. Для цього необхідно змінити чинне цивильно-процесуальне законодавство України. В результаті проекту запропонований відповідний проект змін до ЦПК. Тому слово за законодавцем, - Леонід Лічман

 

 Завершуючи засідання, учасники висловили сподівання на продовження плідної та тісної співпраці в рамках нового п’ятирічного українсько-канадського проекту з питань ефективності, прозорості та відповідальності в судовій системі України, що буде реалізовуватись Офісом Уповноваженого з питань федеральних судових справ Канади та Національним суддівським інститутом Канади.

  Довідково

 

Проект «Освіта суддів для економічного розвитку» фінансується Канадською агенцією з міжнародного розвитку (CIDA) та реалізовується в Україні з травня 2012 року Національним суддівським інститутом Канади спільно з Офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади.

У травні 2014 року Міністерством економічного розвитку і торгівлі України здійснено державну реєстрацію Проекту, бенефіціаром якого визначено Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Компонент проекту «Досудове врегулювання спору з участю судді» реалізовувався Офісом Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади за сприяння Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з травня 2012 року у чотирьох пілотних судах України: Івано-Франківському міському суді, Івано-Франківському окружному адміністративному суді, Малиновському районному суді м. Одеси, Одеському окружному адміністративному суді.