flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12 років позбавлення волі із конфіскацією майна: оголошено вирок колишній директорці Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова у колабораційній діяльності та пособництві державі агресору

26 квітня 2024, 15:28

Сьогодні, 26 квітня 2024 року, суд ухвалив вирок за обвинуваченням громадянки України:
-у колабораційній діяльності (ч.3 ст. 111-1 КК України) та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п’ятнадцять) років;
- у пособництві державі-агресору (ч.1 ст. 111-2 КК України) та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п'ятнадцять) років, та з конфіскацією всього належного їй майна.
На підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначив остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 12 (дванадцять) років, з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функції у закладах освіти, а також обіймати посади в органах державної влади, державного управління та контролю, місцевого самоврядування у сфері освіти та займатися освітньою та виховною діяльністю на строк 15 (п'ятнадцять) років, та з конфіскацією всього належного їй майна.

Кримінальне провадження розглянуто в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченої (in absentia).

Інфомаційно: жінка будучи громадянкою України, колишнім директором Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова Херсонської міської ради при ХДУ прийняла пропозицію так званої «військово-цивільною адміністрацією Херсонської області» та зайняла посаду так званого «ректора державного бюджетного освітнього закладу вищої освіти Херсонської області Херсонського державного університету» (мовою оригіналу-російською Херсонского государственного университета).
Також, особа обвинувачується в здійсненні діяльності з підбору кадрів на посади професорсько-викладацького складу, впровадження російської мови у роботу загальноосвітнього вищого навчального закладу, здійсненні прийому студентів, а також у тому, що в закладі освіти розпочала навчання за стандартами освіти держави-агресора з загальним застосуванням російської мови як офійної.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Кримінальне провадження було розглянуто суддею Поліщук І.О..

Кримінальне провадження: № 521/13772/23

Довідково:

Частина 3 статті 111-1 КК України - колабораційна діяльність, тобто здійснення громадянином України пропаганди у закладах освіти незалежно від типів та форм власності з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, встановленню та утвердженню тимчасової окупації частини території України, уникненню відповідальності за здійснення державою-агресором збройної агресії проти України, а також дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти - караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.
Частина 1 статті 111-2 КК України - пособництво державі-агресору, тобто умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, іноземцем чи особою без громадянства, за винятком громадян держави-агресора, з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації чи підтримки рішень та/або дій держави-агресора, збройних формувань та/або окупаційної адміністрації держави-агресора; добровільного збору, підготовки та/або передачі матеріальних ресурсів чи інших активів представникам держави-агресора, її збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора -
караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.