flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення єдності судової практики має бути своєчасним, - суддя Верховного Суду України Олег Кривенда

04 березня 2015, 15:53

 

– І значно ефективніше, коли це відбувається не на основі виправлення Верховним Судом України уже наявних судових помилок, а на етапі можливості їх виникнення, – переконаний суддя Верховного Суду України Олег Кривенда.

 

Єдність судової практики є надзвичайно важливою складовою для забезпечення справедливого і прогнозованого правосуддя, тому, на думку судді Верховного Суду України, законодавчі зміни, спрямовані на розширення відповідних повноважень найвищої судової інстанції країни, є необхідними.

Адже коли з’являються тисячі однотипних позовів по всій країні, а суди неоднаково тлумачать одну і ту ж норму права, відбувається неефективне правосуддя, і не лише в сенсі невиправданого завантаження судів. Значно гірше, наголосив Олег Кривенда, що з’являються тисячі невдоволених громадян України, які не отримали своєчасного та якісного судового захисту.

Можливість упередження судових помилок дало б запровадження у вітчизняне законодавче поле певних судових процедур, зокрема, інституту преюдиційного запиту, чи консультативного висновку, який успішно працює в європейських країнах, зазначив суддя Верховного Суду України під час засідання Комітету з процесуального права Асоціації правників України.

Ситуація, яка наразі існує у вітчизняному судочинстві, коли Верховний Суд України, спрямовуючи судову практику у правильне русло, робить відповідний правовий висновок у певній категорії справ, а від початку розгляду цих справ пройшло декілька років і розглянуто десятки тисяч справ, не є ефективною, зауважив Олег Кривенда. Водночас процедура преюдиційного запиту (консультаційного висновку) з урахуванням особливостей розгляду справ відповідними юрисдикціями передбачала б надання Верховним Судом України тлумачення норм закону ще до розгляду справи по суті і винесення судового рішення.

Міжнародний досвід свідчить про ефективність і нагальність запровадження в Україні інституту преюдиційного запиту, зазначив і доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук України, завідувач кафедри цивільного права юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка Роман Майданик, а суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук презентував своє бачення тих законодавчих змін, які, на його переконання, мали б відбутися вже найближчим часом.

Модератор зустрічі голова Комітету з процесуального права АПУ Анна Огренчук висловила сподівання, що український законодавець запровадить ті правові механізми, які удосконалять процес забезпечення єдності судової практики в Україні.

Джерело: www.scourt.gov.ua