flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за державну зраду.

26 березня 2024, 16:47

Сьогодні, 26 березня 2024 року суд ухвалив вирок за обвинуваченням громадянина України у державній зраді (ч.2 ст. 111 КК України) та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 (п’ятнадцять) років з конфіскацією майна. У зв’язку з не доведеністю вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 263 КК України (зберігання, придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) останнього визнано не винуватим.

Інформаційно: особа погодилась співпрацювати з розвідувальними органами РФ, виконувати іх спеціальні завдання на шкоду Україні і здобувати та передавати їм розвідувальну інформацію щодо України. А саме у передачі співробітникам розвідувальних органів РФ інформацію про розташування, рух і переміщення військових підрозділів і військової техніки ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Кримінальне провадження було розглянуто колегією суддів у складі головуючого судді Федоренко Т.І., суддів: Старікова О.О. та Гарського О.В.
Кримінальне провадження: № 521/13898/22

Довідково:
Частина 2 статті 111 КК України - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України: надання іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану - карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.