flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

6 років позбавлення волі з конфіскацією майна - суд затвердив угоду про визнання винуватості

29 вересня 2023, 15:19

Сьогодні, 29 вересня 2023 року суд ухвалив вирок, яким затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим за ч.2 ст. 111 КК України. Визнав останню винною у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній та економічній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинені в умовах воєнного стану.

Громадянка України, яка працювала на посаді оперуповноваженого (по боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів) оперативного відділу державної установи «Херсонський слідчий ізолятор», починаючи з червня 2022 року по листопад 2022 року, перебуваючи у м. Херсон, з власної ініціативи добровільно розпочала «службу» у незаконно створеному органі окупаційної влади на посаді «старшего оперуполномоченого оперативного отдела учреждения «Следственный изолятор №1» Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области Федеральной службы исполнения наказаний рф».

Обвинувачена свою вину визнала повністю.
Під час судового розгляду прокурор та обвинувачена (за участі захисників) уклали угоду про визнання винуватості.

Колегія суддів оцінивши обставини кримінального провадження та визнання провини обвинуваченою, наявність пом’якшуючих обставин, а саме те, що обвинувачена розкаялася та народила дитину в умовах ізоляції та відсутність обтяжуючих обставин, дійшли висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості, яка була укладена між прокурором та обвинуваченою та призначив покарання, яке було узгоджено сторонами, а саме 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Обговорюючи питання виду та строку покарання, суд врахував умови угоди, а також фактичні обставини вчиненого правопорушення. Окремо суд враховав особу обвинуваченої, її спосіб життя та соціальне положення до вчинення правопорушення. У вироку суд зазначив, що будучи громадянкою України і співробітником правоохоронного органу, в умовах збройного конфлікту, при існуючій активній фазі бойових дій, обвинувачена зрадила інтереси держави Україна і перейшла на бік ворога.
З вироку вбачається, що мотивом злочину є власне безпринципність, конформізм, бажання задоволення власних егоцентричних потреб. Звісно набагато легше пристосуватись до вимог нової влади створюючи образ відданості новим ідеалам та думкам. Цьому не тільки сприяє легкість переходу думки, але й головне не бажання встрянути у боротьбу.

Крім того, судом у вироку зазначено, що цікаву патріотичну думку висловив Михайло Горинь в інтерв’ю режисеру фільму про Василя Стуса: «Просвітлої дороги свічка чорна» у березні 1991 року Станіславу Болеславовичу Чернілевському: «….Василь Стус дуже цінив своє поетичне обдарування, а з іншого боку, він готовий був покласти життя, аби відстояти певні принципи. Це був аристократ духу. Отой аристократизм духу характерний і для Василя Стуса, і для Юрка Литвина, і для Олекси Тихого, і для Валерія Марченка, і для Михайла Сороки. Тобто це були люди, які вміли жертвувати. І мені здається, що проблема жертовності не є поняття моральне, тільки релігії. Без жертовності ми не зможемо осягнути того, до чого прагнемо. Не можна буде побудувати Української держави, якщо не буде тих, які готові жертвувати всім».

При цьому, суд зазначив що обвинувачена не тільки не бачила в своїй уяві будь-якого бажання на самопожертву, однак і відмовилась виконувати свій прямий обов’язок із захисту батьківщини, зрадивши державні інтереси на користь ворога. Що для звичайного українського громадянина є жертвою, для державного службовця, працівника правоохоронного органу є боргом (обов’язком). «….Ніяка ідея так не підносить людський дух і не надихає його, як ідея чисто морального способу думок, який найвище цінує борг (обов’язок), протистоїть незліченним проявам зла в житті і навіть найбільш оманливим її спокусам і врешті-решт перемагає їх».

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Кримінальне провадження було розглянуто колегією суддів у складі: головуючий суддя: Гарський О.В., судді: Старіков О.О. та Кузьменко Н.Л.

Кримінальне провадження: 521/5223/23