flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, які розглядаються і можуть становити суспільний інтерес: 05.06.2023 – 09.06.2023

05 червня 2023, 09:14

06.06.2023 року на 13.00 Кримінальне провадження 521/9697/2023

Колегіальний розгляд: головуючий суддя Поліщук І.О., судді: Черевко С.П., Засядьвовк О.Д.

Кримінальне провадження за обвинуваченням у державній зраді, а саме діянню, яке завдало шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеки України, шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненого в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України).

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений будучи громадянином України, займаючи посаду молодшого інспектора ІІ категорії відділу охорони державної установи «Херсонській слідчий ізолятор» у спеціальному званні сержанта внутрішньої служби, у період часу з червня 2022 року перейшов на бік ворога, зайнявши посаду «молодшого інспектора 1 категорії відділу охорони ВК «Північна виправна колонія (№ 90)» (мовою оригіналу ИК «Северная исправительная колония (No 90)») y підпорядкованому окупаційній адміністрації рф незаконно створеному органі - «Управлінні служби виконання покарань по Херсонській області» (мовою оригіналу «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области»), що у подальшому увійшов до складу «Федеральної служби виконання покарань» (мовою оригіналу «Федеральная служба исполнения наказаний).

 

 

08.06.2023 на 15.00 Кримінальне провадження 521/234/23

Суддя: Поліщук І.О.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у добровільному зайнятті громадянином України посади у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч.7 ст. 111-1 КК України).

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено, обвинувачений, наприкінці травня 2022 року, добровільно зайняв посаду «начальника лабораторії наркотичних засобів та психотропних речовин, лікарських засобів та отруйних речовин, вибухових речовин та продуктів пострілу Експертного криміналістичного центру ГУ МВС в Херсонській області», тобто посаду у незаконно створеному окупаційною владою на тимчасово окупованій території міста Херсона правоохоронному органі.

На займаній посаді виконував функції щодо проведення експертних досліджень наркотичних засобів та психотропних речовин, лікарських засобів та отруйних речовин вибухових речовин та продуктів пострілу за результатами яких готував відповідні висновки експертиз та здійснював організаційно-розпорядчі обов’язки, а саме обов’язки по здійсненню керівництва ділянкою роботи в «Экспертном криминалистическом центре ГУ МВД по Херсонской области».

Стадія допиту свідків

 

09.06.2023 на 14.30 Кримінальне провадження 521/5204/23

Суддя: Гарський О.В.

Кримінальне провадження за обвинуваченням у колабораційній діяльності, тобто у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч.5 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено: обвинувачений прийняв пропозицію та  зайняв посаду в окупаційній адміністрації держави-агресора «начальника Департаменту охорони здоров’я Херсонської області Військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

Зайнявши вище вказану посаду здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції щодо підпорядкування закладів охорони здоров’я Херсонської області під управління окупаційної адміністрації, зокрема:

здійснював кадрову роботу зі звільнення та призначення керівного складу медичних установ Херсонської області;

впроваджував медичні стандарти відповідно до законодавства рф у медичних закладах Херсонської області;

організовував проведення роботи з інвентаризації майна, яке знаходяться на балансі медичних установ Херсонської області з матою подальшого розпорядження ним;

організовував «реєстрацію» медичних закладів Херсонської області у якості юридичних осіб рф.

Призначено підготовче судове засідання.

 

Звертаємо вашу увагу, відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.