flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

8 років позбавлення волі за колабораційну діяльність - суд затвердив угоду про визнання винуватості

09 травня 2023, 15:24

Сьогодні, 09 травня 2023 Малиновський районний суд м. Одеси затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та обвинуваченим за ч. 7 ст.111-1 КК України. Визнав останнього винним у колабораційній діяльності, а саме у добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

На початку червня 2022 року, являючись громадянином України, перебуваючи на тимчасово окупованій російською федерацією території України, а саме у Херсонській області, будучи колишнім співробітником правоохоронного органу Білозерської виправної колонії Управління Державної пенітенціарної служби України в Херсонській області (№105) на посаді молодшого інспектора відділу охорони у спеціальному званні молодшого сержанта внутрішньої служби був призначений на посаду "младшего инспектора отдела охраны учреждения ИК "Северная исправительная колония (№90)" Управлення служби исполнения наказаний по Херсонской области" - добровільно зайняв посаду в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території.

Так, обвинувачений обіймаючи посаду, виконував охоронні функції у вказаній колонії, ніс караульну службу та здійснював заходи, спрямовані на дресирування службових собак, які здійснювали вартові та охоронні функції в установі виконання покарань.

Під час досудового розслідування прокурор і обвинувачений (за участі захисника) уклали угоду про визнання винуватості.

Вони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченого за ч.7 ст. 111-1 КК України та визначили покарання із застосуванням ст. 69 КК України у вигляді 8 років позбавлення волі, з позбавленням права займати будь-які посади в правоохоронних органах на 10 років, з конфіскацією в дохід держави України всього належного йому майна.

Переконавшись, що зміст угоди, умови та порядок її укладення відповідають закону, суд дійшов висновку про наявність підстав для її затвердження.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.