flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, які розглядаються і можуть становити суспільний інтерес: 08.05.2023 – 12.05.2023

08 травня 2023, 11:28

08.05.2023 на 12.00 Кримінальне провадження 521/5622/23

Суддя: Старіков О.О.

Кримінальне провадження за обвинуваченням жінки у державній зраді, а саме діянню, яке завдало шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеки України, шляхом переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, вчиненого в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України).

Інформаційно: досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачена, до цього, працююча на посаді молодшого інспектора 2 категорії відділу охорони державної установи «Херсонський слідчий ізолятор», у період часу з 01.06.2022 року по 11.11.2022 року, добровільно зайняла посаду молодшого інспектора в підпорядкованому окупаційній адміністрації РФ незаконно створеному правоохоронному органі «Упраление службы исполнения наказаний по Херсонской области».

Кримінальне провадження призначено до судового розгляду та встановлено порядок дослідження доказів.

 

08.05.2023 на 14.00 Кримінальне провадження 521/217/23

Суддя: Крижановський О.В..

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у віддані  наказу про жорстоке поводження з військовополоненим (ч. 1 ст. 438 КК України).

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено:

Обвинувачений будучи діючим військовослужбовцем збройних формувань рф, використовуючи позивний «Альфа» безпосередньо надавав накази своїм підлеглим щодо застосування фізичної сили, щодо затриманих напередодні працівників Управління патрульної поліції в Херсонській області, які були незаконно затримані та утримувалися у будівлі ГУ Національної поліції в Херсонській області. Останні набули статусу військовополонених з часу їхнього затримання.

Метою допиту було з’ясування інформації щодо місць знаходження військовослужбовців територіальної оборони ЗСУ, учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил на сходу України на території м. Херсона.

Під час допитів, обвинувачений безпосередньо надавав накази невстановленим особам представникам збройних формувань російської федерації про застосування до військовополонених фізичних та моральних тортур, а саме: нанесення ударів по тулубу та голові, а також застосування електричного струму через дроти, одягненні на руки та ноги.

В подальшому, обвинувачений схиляв військовополонених до співпраці з окупаційною владою російської федерації, пропонуючи зайняття посад в незаконно створених на території Херсонської області «органах поліції» країни-агресора.

Призначено підготовче судове засідання

 

 

09.05.2023 на 11.00 Кримінальне провадження 521/10585/23

Суддя: Федоренко Т.І.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у пособництві державі-агресору, тобто умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України, з метою завдання шкоди Україні шляхом підтримання рішень та дій держави-агресора, збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора (ч.1 ст. 111-2 КК України)  та у колабораційній діяльності, тобто у діях громадянина України, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти (ч.3 ст. 111-1 КК України).

 

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено, у серпні 2022 року обвинувачена надала згоду на її призначення «директором ГБОУ Херсонской области «Школа 31» города Херсона», чим підтримала та реалізувала рішення окупаційної адміністрації.

Крім того, викликала на індивідуальні бесіди працівників вказаної школи, а також осіб, які мають педагогічну освіту, яких схиляла до роботи в «ГБОУ Херсонской области «Школа» 31 города Херсона», зазначивши при цьому, що навчання дітей буде здійснюватися за стандартами освіти рф.

Також, забезпечила встановлення охорони в очоленому закладі з метою обмеження доступу до навчального закладу проукраїнського педагогічного та технічного персоналу.

Призначено підготовче судове засідання

 

09.05.2023 на 14.00 Кримінальне провадження 521/234/23

Суддя: Поліщук І.О.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у добровільному зайнятті громадянином України посади у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч.7 ст. 111-1 КК України).

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено, обвинувачений, наприкінці травня 2022 року, добровільно зайняв посаду «начальника лабораторії наркотичних засобів та психотропних речовин, лікарських засобів та отруйних речовин, вибухових речовин та продуктів пострілу Експертного криміналістичного центру ГУ МВС в Херсонській області», тобто посаду у незаконно створеному окупаційною владою на тимчасово окупованій території міста Херсона правоохоронному органі.

На займаній посаді виконував функції щодо проведення експертних досліджень наркотичних засобів та психотропних речовин, лікарських засобів та отруйних речовин вибухових речовин та продуктів пострілу за результатами яких готував відповідні висновки експертиз та здійснював організаційно-розпорядчі обов’язки, а саме обов’язки по здійсненню керівництва ділянкою роботи в «Экспертном криминалистическом центре ГУ МВД по Херсонской области».

Кримінальне провадження призначено до судового розгляду

 

 

09.05.2023 на 13.00 Кримінальне провадження 521/234/23

Суддя: Гарський О.В.

Кримінальне провадження за обвинуваченням у колабораційній діяльності, тобто у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч.5 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено: обвинувачений прийняв пропозицію та  зайняв посаду в окупаційній адміністрації держави-агресора «начальника Департаменту охорони здоров’я Херсонської області Військово-цивільної адміністрації Херсонської області».

Зайнявши вище вказану посаду здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції щодо підпорядкування закладів охорони здоров’я Херсонської області під управління окупаційної адміністрації, зокрема:

  • здійснював кадрову роботу зі звільнення та призначення керівного складу медичних установ Херсонської області;
  • впроваджував медичні стандарти відповідно до законодавства рф у медичних закладах Херсонської області;
  • організовував проведення роботи з інвентаризації майна, яке знаходяться на балансі медичних установ Херсонської області з матою подальшого розпорядження ним;
  • організовував «реєстрацію» медичних закладів Херсонської області у якості юридичних осіб рф.

 

Призначено підготовче судове засідання.

 

10.05.2023 на 10.30 Кримінальне провадження 521/6107/22

Колегіальний розгляд: головуючий суддя Черевко С.П, судді: Непорада О.М., Поліщук І.О.

Кримінальне провадження за обвинуваченням Стремоусова К.С. у скоєні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 111, ч.2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України (державна зрада, державна зрада в умовах воєнного стану, , колабораційна діяльність).

Призначено підготовче судове засідання.

 

 

11.05.2023 на 15.00 Кримінальне провадження 521/16065/20

Суддя: Гарський О.В.

 

Особа обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статтею 367 Кримінального Кодексу України (службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб).

Інформаційно:

Досудовим розслідуванням встановлено: у наслідок систематичного неналежного виконання обвинуваченим своїх службових обов’язків у 2019 році на території м. Одеси сталося 3 пожежі, а саме: у відділеннях №5 та №7 КНП «Одеський обласний центр психічного здоров’я»; у приміщенні готелю «ТОКІО СТАР», а також у будівлі ДВНЗ «Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу», що призвело до загибелі 33 людей та спричиненням матеріальної шкоди у сумі 4 907 589 гривень.

Стадія допиту потерпілих.