flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Лічман Леонід Григорович виступив з питання реформування районних судів м. Одеси

26 травня 2021, 17:15

Сьогодні, 26 травня 2021 року голова суду Лічман Леонід Григорович взяв участь у робочій зустрічі за участю представників Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, де виступив з питання реформування районних судів м. Одеси, в якій зазначив, що утворення в м. Одесі двох нових місцевих загальних окружних судів шляхом реорганізації, а саме шляхом злиття Приморського та Суворовського, Малиновського та Київського районних судів має відбуватися з повним та неухильним дотриманням Конституції і законів України.

Голова суду зазначив, що є свідком не однієї судової реформи, а тому його досвід свідчить, що реформування або оптимізація судів в площині ліквідації та утворення нових судових установ повинні бути доцільними та  успішними. Утворення нових судів має відповідати і сприяти покращенню та ефективності Правосуддя, а значить інтересам громадян, громад, суспільства і держави в цілому. Якщо такі зміни не забезпечені матеріальними ресурсами, якщо вони не сприймаються самим суддівським корпусом, який одночасно є об’єктом і суб’єктом реформування, якщо вони не зрозумілі мешканцям міста і не забезпечать доступність правосуддя, то така реформа лише нашкодить Правосуддю з великої літери.

Цілком очевидно, що на даний час економічний та соціальний стан Держави не спроможний забезпечити нові суди належними будівлями, оснащеними сучасними технічними засобами, залами судових засідань з нарадчими кімнатами, приміщеннями для відвідувачів судів, і перш за все, осіб з інвалідністю та з дітьми, а також осіб, які утримуються під вартою. Такі будівлі та прибудинкові території потребуватимуть значних коштів на їхнє утримання.

Крім того, голова суду нагадав, що районні суди м. Одеси є найбільшими місцевими загальними судами в державі і якщо їх не зливати, вони залишаться в числі великих судів як за кількістю суддів так і за навантаженням.

Даний захід проведено в Одеській обласній прокуратурі.