flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась Експертна робоча зустріч для суддів з метою презентації та обговорення Механізму впровадження відновного правосуддя

19 лютого 2020, 13:52

19 лютого 2020 року у будівлі Малиновського районного суду м. Одеси відбулась Експертна робоча зустріч з метою презентації та обговорення Механізму впровадження відновного правосуддя у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

У заході взяли участь Голова суду Леонід Лічман, заступник голови суду Олександр Іщенко, а також судді: Гарський Олександр, Коблова Ольга, Крижановський Олег, Кузьменко Наталія, Морозова Ірина, Непорада Олег, Поліщук Ірина, Старіков Олексій, Черевко Сергій, Передерко Дмитро, Гуревський Володимир та Бобуйок Ігор.

Механізм презентували Наталія Крестовська, доктор юридичних наук, кандидат історичних наук, професор, член Координаційної Ради при Верховному Суді, що діє  в рамках проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні», та координатор проекту Лілія Чуліцька. Окрім того, участь у експертній зустрічі взяли одеські медіатори, які працюють в рамках проекту «Впровадження відновного правосуддя в Україні» та пройшли навчання для ведучих програм примирення у кримінальних справах - Ольга Костіна, Ганна Круглякова та Катерина Гостімінська.

Проект «Впровадження відновного правосуддя в Україні» реалізується ГО «Інститут Миру і Порозуміння» (ІМіП) у партнерстві з Верховним Судом України та за підтримки Фонду демократії Організації Об’єднаних Націй (UNDEF).

Проект має на меті зміцнити спроможність українських громад здійснювати відновне правосуддя для боротьби зі злочинністю, вирішення конфліктів і сприяння виправленню завданої злочином шкоди шляхом створення механізмів застосування програм відновного правосуддя, зокрема медіації. Відновне правосуддя є новим, сучасним підходом до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів, який враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Впровадження відновного правосуддя допоможе поліпшити доступ громадян України до правосуддя за рахунок зменшення психологічної шкоди потерпілим від злочинів, підвищення частоти та імовірності виплати компенсації за збитки, завдані злочином, та забезпечення належного розкаяння правопорушника через визнання відповідальності за правопорушення.

В рамках проекту вже створено пілотні майданчики відновного правосуддя в шести регіонах України, а саме: у Миколаєві, Одесі, Харкові, Івано-Франківську, Львові та Сєверодонецьку. Саме в цих осередках регіональні експерти та фахівці у галузі кримінальної юстиції об’єднують зусилля для розробки рекомендацій щодо подальшого застосування відновного правосуддя та у разі необхідності ініціювати зміни у законодавстві України.