flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі із конфіскацією майна: оголошено вирок за обвинуваченням у державній зраді

19 червня 2024, 16:55

Суд ухвалив вирок за обвинуваченням громадянина України у:
-поширенні інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч.2 ст.114-2 КК України) та призначив йому покарання у виді 8 (восьми) років позбавлення волі;—державна зрада (ч.2ст. 111 КК України) та призначив йому покарання у виді 15 (п’ятнадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією усього майна, що належить засудженому на праві власності.
На підставі ст. 70 КК України засудженому остаточно призначено покарання у виді 15 (п’ятнадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Інформаційно: чоловік, будучи громадянином України, обвинувачується у тому, що знаходячись за місцем свого проживання діючи умисно, маючи умисел на поширення інформації про розташування ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, за умови, що така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом ЗСУ, використовуючи власні мобільні телефоні, а також власний персональний комп'ютер повідомив проросійському блогеру і пропагандисту інформацію про розташування в м. Одесі і в Одеській області Сил оборони зі складу Збройних Сил України, Національної гвардії України, Національної поліції України, які виконували завдання охорони та оборони Одеської області від підрозділів країни-агресора - російської федерації, в тому числі тимчасових пунктів їх дислокації, точні географічні координати блок-постів та кількість особового складу Сил Оборони ЗСУ, розташованих на трасі між м. Одеса та м. Чорноморськ Одеської області.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Кримінальне провадження було розглянуто колегією суддів у складі головуючого судді Засядьвовк О.Д., суддів: Черевко С.П. та Непорада О.М.

Кримінальне провадження: № 521/16516/23

Довідково:
Злочин, передбачений частиною 2 статті 111 КК України, а саме - державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану - караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;
Злочин, передбачений частиною 2 статті 114-2 КК України, а саме - поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом Збройних Сил України, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.