flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за активне сприяння зс рф у проведенні підривної діяльності проти України

06 листопада 2023, 14:05

06 листопада 2023 року колегія суддів (головуючий: Непорада О.М., судді: Черевко С.П., та Засядьвовк О.Д.) ухвалила вирок, яким визнала особу винною у державній зраді, а саме в умисному вчиненні ряду дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, а саме наданні іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Прокурор в ході судових дебатів висловив позицію, щодо повної доведеності вини обвинуваченого у вчиненні інкримінуємого йому злочину. Просив визнати обвинуваченого винним та призначити відповідне покарання в межах санкції ч.2 ст. 111 КК України.

Захисник в ході судових дебатів відзначила, що винуватість громадянина у вчиненні інкримінуємого йому злочину, на її думку, не доведена (мотив дій обвинуваченого не встановлено, а умисел в його діях на державну зраду - не доведено). Підсумовуючи викладене, захисник просила постановити виправдовувальний вирок у відношенні обвинуваченого.

Оцінивши докази, які були подані сторонами кримінального провадження, суд дійшов висновку про винуватість громадянина у скоєнні кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На переконання суду, призначення обвинуваченому саме такого покарання буде справедливим, співрозмірним і достатнім для його виправлення, кари та запобігання вчинення нових злочинів.

Інформаційно: громадянин за власним бажанням, не маючи на те відповідних повноважень та без отримання будь-яких вказівок від керівництва ССО ЗСУ, прийняв пропозицію від невстановлених представників збройних формувань рф та розпочав активне сприяння їм у проведенні підривної діяльності проти України. Так, обвинувачений,  на шкоду національним інтересам та обороноздатності України, повідомив невстановленим представникам зс рф про існування, місце розташування та адресу конспіративних квартир ССО ЗСУ у м. Херсон, а згодом про схрони зброї ССО ЗСУ, а також фактичне місце перебування співробітників ССО ЗСУ.

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Кримінальне провадження: 521/2277/23