flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи, які розглядаються і можуть становити суспільний інтерес: 01.05.2023 – 05.05.2023

01 травня 2023, 16:22

03.05.23  на 9.30: Кримінальне провадження 521/19848/22.

Суддя: Федоренко Т.І.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч.5 ст.111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин, приблизно на початку червня 2022 року погодився на пропозицію представників країни-агресора та добровільно зайняв посаду, пов’язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, у незаконному органі влади, а саме «исполняющего обязанности» начальника т.зв «Налоговой служби Херсонской области», створеної на тимчасово окупованій території м. Херсона та Херсонської області.

Наразі, призначено до судового розгляду у спеціальному судовому проваджені.

 

03.05.23  на 10.00: Кримінальне провадження 521/9359/23.

Суддя: Морозова І.В.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у добровільному зайнятті громадянином України посади у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч.7 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин у період другої декади травня 2022 року погодився на пропозицію невстановлених осіб з числа військовослужбовців та представників спецслужб РФ у місті Херсон та добровільно зайняв посаду так званого «следователя Днепровского городского отдела полиции ГУ МВД Херсонской области», тобто посаду у незаконно створеному окупаційною владою на тимчасово окупованій території міста Херсон правоохоронному органі. У подальшому, за власною ініціативою, зайняв посаду «следователя Суворовского городского отдела полиции ГУ МВД Херсонской области». З моменту свого призначення, здійснював повноваження слідчого щодо розслідування кримінальних справ, чергував у складі слідчо-оперативних груп на території тимчасово окупованого м. Херсона, проводим допити свідків, огляди, огляди місця подій та інші слідчі дії.

Кримінальне провадження призначено до судового розгляду та встановлено порядок дослідження доказів.

 

04.05.23  на 11.00: Кримінальне провадження 521/4140/23.

Суддя: Морозова І.В.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у добровільному зайнятті  громадянином посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин у період часу з 01.06.2022 року по вересень 2022 року, підтримуючі воєнну агресію РФ на території України, добровільно зайняв посаду так званого «младшего инспектора 2 категории отдела охраны учреждения ИК «Северная исправительная колония № 90» тобто посаду, у незаконно створеному, окупаційною владою на тимчасово окупованій території Херсонської області, правоохоронному органі.

Стадія допиту свідків.

04.05.23 на 16.00: Кримінальне провадження: 521/9656/23.

Колегіальний розгляд: головуючий суддя Гарський О.В., судді: Старіков О.О., Федоренко Т.І.

Кримінальне провадження за обвинуваченням особи у переході на бік ворога в період збройного конфлікту, наданні іноземній державі, іноземній організації та їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові , територіальної цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, вчинені в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України) та у незаконному придбанні та зберіганні вибухових речовин та бойових припасів (ч.1 ст. 263 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено:

Громадянин обвинувачується у тому, що будучи обізнаним про те, що на території України ведений правовий режим – воєнний стан, у зв’язку із військовою агресією російської федерації проти України у березні-квітні 2022 року з власної ініціативи вийшов на зв'язок із представниками спеціальних служб російської федерації та почав виконувати їх завдання щодо збору та передачі інформації щодо об’єктів критичної інфраструктури, дислокації та переміщення військових й військової техніки, тобто здійснив інтелектуальний перехід на бік ворога. Вступив у співробітництво із представниками головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації.

У період з квітня по травень 2022 року здійснив об’їзд можливих місць дислокації військ та техніки Збройних сил України та території Одеси та Одеської області та передав інформацію про місце дислокації військ т.зв «куратору» спецслужб російської федерації.

Громадянин знаходячись у м. Одесі, придбав у невстановленої особи вибухові речовини, та бойові припаси, які у дорожній сумці перемістив до напівзруйнованої будівлі. Надалі, зберігав за вказаним місцем вибухові речовини та бойові припаси до їх вилучення співробітниками правоохоронного органу України.

Наразі, кримінальне провадження призначено до судового розгляду.