flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги громадян ! Одеська обласна Рада здійснює набір присяжних для здійснення правосуддя !

16 червня 2017, 11:12

           Відповідно до Закону України від 2 червня 2016 року  № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (далі- Закон) територіальне управління Державної судової адміністрації України в Одеській області здійснює організаційне забезпечення діяльності місцевих судів Одеської області.

Для забезпечення здійснення судочинства главою 3 Закону визначено участь громадян України у якості присяжних для  здійснення правосуддя у випадках визначених процесуальним законом.

         Загальна потреба у присяжних для загальних місцевих судів Одеської області складає : Ананьївський районний суд Одеської області – 6, Білгород –Дністровський міськрайонний суд Одеської області -2, Котовський міськрайонний суд Одеської області-10, Малиновський районний суд м. Одеси- 17, Приморський районний суд м. Одеси -10, Суворовський районний суд м. Одеси -17.

       Відповідно до ст.65 Закону для присяжного встановлені наступні вимоги : присяжним може бути громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду. Не включаються до списків присяжних громадяни:  визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;які мають незняту чи непогашену судимість; народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення; громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років; особи, які не володіють державною мовою.

  Винагорода присяжним здійснюється відповідно до ст.68 «Гарантії прав присяжних» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 №1402-VIII,  розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду ( з 01.01.2017р. – 16000,00 грн.) з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному наказом Державної судової адміністрації України від 05 жовтня 2016 року №198 «Про затвердження Порядку виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов’язків у суді».

       Відповідно до п.3 ст.64 Закону списки присяжних буде затверджувати Одеська обласна Рада.

       Для бажаючих стати присяжними необхідно звернутись до Одеської обласної ради за адресою: м. Одеса, Проспект Шевченко, 4, контактний телефон для довідок 718-95-10.