flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовлено зміни до законодавства у сфері запобігання та протидії корупції

Запропоновані зміни стосуються реалізації рекомендацій, висловлених безпосередньо експертами Європейської Комісії, у тому числі за результатами аналізу нещодавно прийнятого пакету, що містить  чотири антикорупційних Закони.

  Вказаними змінами передбачається переглянути механізм перевірки відомостей, зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, забезпечивши їх об’єктивну перевірку . Поряд із цим передбачається встановити відповідальність за подання у вказаних деклараціях завідомо недостовірних відомостей.

   Інші зміни пов’язані із реалізацією рекомендацій GRECO (Групи держав проти корупції), які були надані в рамках спільних Першого, Другого та Третього раундів   оцінювання, і на виконанні яких наполягають експерти Європейської Комісії.

  Пропонується встановити, що відповідальність за хабарництво у приватному секторі нестимуть не лише посадові особи, а й інші працівники.

  Крім цього, згідно із рекомендаціями GRECO, вводиться кримінальна відповідальність за обіцянку неправомірної вигоди та прийняття такої обіцянки. Також планується підвищити санкції за корупційні злочини, пов’язані з одержанням чи наданням неправомірної вигоди.

   Найближчим часом текст законопроекту буде передано експертам Європейської Комісії для аналізу  його відповідності міжнародним стандартам у сфері запобігання і протидії корупції.

   Внесення змін до законодавства ініційоване Міністерством юстиції України з метою реалізації завдань, пов’язаних із лібералізацією ЄС візового режиму для України.