flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд дозволив внести заставу обвинуваченим, які знаходяться під вартою понад 14 років

11 грудня 2017, 16:36

В проваджені Малиновського районного суду м. Одеси знаходиться кримінальне провадження в обвинувачені у скоєні розбійного нападу та жорсткого вбивства сім’ї –  подружжя та їх матері, яке було вчинене в ніч з 12 на 13 червня 2003 року у будинку потерпілих шляхом нанесення ударів сокирою і ножем, переважно, в голови жертв. Свого часу цей злочин набув широкого  громадського резонансу.

1 серпня 2005 року місцевий та апеляційний суд визнав обвинувачених винними і призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією усього належного майна.  Обвинувачені оскаржили вирок суду у касаційному порядку, скаржачись, зокрема, на жорстке поводження під час їх тримання під вартою у міліції, внаслідок чого надали зізнавальні показання.

11 грудня 2006 року Верховний Суд України залишив вирок щодо обвинувачених без змін. Суд зазначив, що скаргу заявника на жорстоке поводження було ретельно розглянуто апеляційним судом та на законних підставах відхилено, як необґрунтовану.

5 серпня 2006 року обвинувачений подав заяву до Європейського суду з прав людини на підставі статті 34 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Заявник стверджував, що зазнав жорсткого поводження з боку працівників міліції та що його зізнавальні показання, отримані під примусом були використані для його засудження. Європейський суд з прав людини оголосив, що було порушено за ст. 3 та п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та постановив, що держава-відповідач повинна сплатити заявникові 12 000 тисяч євро відшкодування моральної шкоди.

Постановою Верховного Суду України від 06 лютого 2017 року скасовано вирок апеляційного суду Одеської області , а  справа направлена на новий розгляд до Малиновського районного суду м. Одеси. Обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою було залишено без  зміни до вирішення цього питання у суді першої інстанції.

Ухвалами від 29 листопада 2017 року та 08 грудня 2017 Малиновський районний суд м. Одеси стосовно обвинувачених залишив незмінним обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, з можливістю внести заставу кожному в розмірі 4500 тисячі неоподаткованих мінімумів, що дорівнює сумі 75000 гривень.