flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Значення Єдиного державного реєстру судових рішень для громадян та працівників суду

18 вересня 2017, 16:33

Роль Єдиного державного реєстру судових рішень зростає з кожним роком. Все частіше ним користуються не лише професійні юристи, а й звичайні громадяни. Люди шукають рішення, або вивчають думку судів з актуальних питань, цим самим формуючи власну правосвідомість.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про доступ до судових рішень» Єдиний державний реєстр судових рішень створено для вільного доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції України. Ведення Єдиного державного реєстру судових рішень забезпечує Державна судова адміністрація України, а порядок ведення Реєстру затверджений Вищою радою правосуддя.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України. Тобто Єдиний державний реєстр судових рішень -  це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Забезпечення широкого доступу громадян до судових рішень є важливою складовою для гарантування їхніх конституційних прав, важливою умовою для підвищення  довіри до судів України, а також дієвою формою громадського контролю за законністю та обґрунтованістю судових рішень. Відповідно до ст. 2 Закону України “Про доступ до судових рішень” усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їхнього виготовлення і підписання. Постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2006 №740 затверджено Порядок ведення Єдиного державного реєстру судових рішень.   

Внесенню до Реєстру підлягають судові рішення Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів, перелік яких затверджено Радою суддів України та погоджено з Державною судовою адміністрацією, крім судових рішень, які містять інформацію, що є державною таємницею, ухвал слідчих суддів, постановлених під час здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, судових рішень у справах про усиновлення (пункт 2 Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2006  № 740).

Пошук у Реєстрі умовно можна розділити на два основні способи.

Перший – це пошук інформації за конкретною справою,  якщо відомі реквізити (номер справи, дата ухвалення (постановлення) судового рішення, найменування сторони – юридичної особи). Другий – тематичний пошук судової практики за ключовими словами (словосполученням, фразою, нормою законодавства), формою судочинства, формою судового рішення, прізвищем та ініціалами судді, найменуванням суду, статусом сторін судового процесу (фізична особа, юридична особа, державний орган, підприємство, установа, організація тощо).

Працівники ВААС здійснюють роботу з опрацювання інформації з витягу Єдиного державного реєстру судових рішень про порушення встановленого законодавством терміну направлення рішень у справах, що розглядають судді ВААС для забезпечення ефективної судової діяльності. Також відвідувачі на офіційному сайті Вінницького апеляційного суду можуть ознайомитися з повними текстами судових рішень, розглянутими ВААС у вкладці – Сторінка відвідувача ( Інформація щодо розгляду справ).

Також необхідно зазначити, що при використанні судових рішень у судовому процесі сторонами для обґрунтування позиції необхідно використовувати тільки ті з рішень, які опубліковано офіційно у певних друкованих ЗМІ або які внесено до реєстру. Тому представнику сторони під час здійснення вказівок на наявність певного судового рішення та вказаній у ньому правовій позиції доречно здійснювати друк рішення саме з реєстру.

Отже, ЄДРСР є основою відкритості та прозорості судової системи і характеризується такими рисами  як універсальність, суцільність, державна регульованість та захист конфіденційності фізичних осіб.

Джерело: Центр суддівських студій