flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо реєстрації намірів для суддів місцевих і апеляційних судів взяти участь у проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді

25 липня 2017, 16:56

   Згідно з підпунктом 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», має бути оцінена в порядку, визначеному законом. Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади.

   Пунктом 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному цим Законом.

  За даними обліку Комісії станом на 27 липня 2017 року фактична кількість суддів у судах України становить 6010 осіб.

   Відповідно до абзацу шостого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» за результатами кваліфікаційного оцінювання суддя, призначений на посаду строком на п’ять років до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», повноваження якого припинилися із закінченням строку, на який його було призначено, може бути призначений на посаду за поданням Вищої ради правосуддя за умови підтвердження відповідності цій посаді згідно з підпунктами 2 та 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

   За попередніми даними обліку Комісії станом на 31 грудня 2017 року кількість таких суддів у судах України становитиме 759 осіб.

   Ураховуючи викладене, проведення Комісією кваліфікаційного оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді потребує значних витрат часу.

   З метою належної організації вказаної процедури, ефективного і якнайшвидшого проведення кваліфікаційного оцінювання Комісією запроваджено реєстрацію намірів для суддів місцевих і апеляційних судів взяти участь у проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді.

   Повідомляємо, що станом на 24 липня 2017 року Комісією не визначено строк реєстрації намірів для суддів місцевих і апеляційних судів взяти участь у проходженні кваліфікаційного оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді судді.

    Про завершення такої реєстрації буде повідомлено на офіційному веб-сайті Комісії.

     Також найближчим часом Комісія планує розмістити у розділі «Оцінювання» відповіді на питання, що виникають у суддів у зв’язку з реєстрацією намірів щодо участі у проходженні кваліфікаційного оцінювання.

 

Джерело:  Офіційний сайт Вищої кваліфікаційної комісії суддів України