flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь органів опіки у спорах про виселення дитини відсьогодні обов'язкова

15 червня 2017, 11:24

Сімейний кодекс доповнено вимогою про обов'язкову участь органів опіки та піклування при розгляді в суді справ щодо виселення або зняття дитини з реєстрації місця проживання. Раніше відсутність прямої вказівки дозволяла ухилятися від цього.

Відповідний закон «Про внесення зміни до статті 19 Сімейного кодексу України щодо забезпечення дотримання житлових прав дитини» від 17 травня 2017 № 2038 сьогодні набув чинності, передає «Закон і Бізнес».

Згідно закону, частина 4  статті 19 СК викладається в такій редакції: «При розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, в тому числі виселення або зняття дитини з реєстрації місця проживання, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов’язковою є участь органу опіки та піклування».

Кодексом і так передбачений обов'язок органів опіки із захисту особистих, майнових та житлових прав дітей. Але нардепи наголосили, що незважаючи на це, зазначені органи часто ухиляються від його виконання, а як наслідок і від обов’язку надавати письмові висновки щодо розв’язання спору, що передбачено частино 5 статті 19 СК, посилаючись на відсутність прямої вказівки щодо участі у справах про виселення або зняття дитини з реєстрації місця проживання, а також вдаючись до неправильного тлумачення норми.

 

Джерело: Закон і бізнес