flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти стягуватимуть в порядку спрощеного судочинства, — підписано закон

08 червня 2017, 12:25

Президентом підписаний закон, який спрощує механізм стягнення аліментів. Зокрема, усуваються колізії та прогалини законодавства, що дозволяли несумлінним батькам затягувати судовий процес.

Мова йде про закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання» (проект №4928).

Документом спрощується механізм та скорочуються строки прийняття судового рішення про стягнення аліментів, спрощується судовий захист прав одержувача аліментів, тягар доказування переноситься на платника аліментів та ін.

Серед іншого, стягувач аліментів має право звернутися із заявою про стягнення аліментів судовим наказом  у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а не 30%, як це було раніше.

Автори проекту пояснили необхідність його розробки неврегульованістю у законодавстві низки питань, неоднозначністю судової практики, що призводить до обмеження прав осіб, на користь яких стягуються аліменти, а також доцільністю запозичення досвіду європейських держав.

Зокрема, платники аліментів, що свідомо ухиляються від утримання дітей, можуть використовувати процесуальні можливості щодо затягування судового процесу, що призводить до порушення прав дітей.

Тому законопроектом насамперед, пропонується спростити механізм прийняття судового рішення щодо стягнення аліментів. Зокрема, встановити право того з батьків, з яким проживає дитина, визначати спосіб стягнення аліментів та отримувати їх в порядку спрощеного судочинства.

Очікується, що зміни стимулюватимуть батьків до сумлінного виконання своїх обов’язків щодо утримання дітей,

 

Джерело: Закон і бізнес