flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі з конфіскацією майна за зайняття посади молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки ДУ «Північна виправна колонія (№90) в окупованому м. Херсон

11 грудня 2023, 15:59

Сьогодні, 11 грудня 2023 року суд ухвалив вирок за обвинуваченням особи у державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, вчинена в умовах воєнного стану (ч.2 ст.111 КК України).

У вироку вбачається, що за час судового розгляду обвинувачений свою вину не визнав та стверджував, що не здійснив будь-яких дій зрадницького характеру по відношенню до держави Україна. Під час судового розгляду обвинуваченний двічі змінював свої покази.  Перший раз він оспорював факт роботи на владу Російської Федерації.  Він стверджував, що звільнився наприкінці травня 2022 року і більше в колонії не працював. Наприкінці судового розгляду його позиція полярно змінилась. Він визнав, що працював в колонії після того, як російська влада повністю взяла під контроль не тільки місто Херсон, але й всі державні установи, організації і підприємства. Разом з тим, обвинувачений вважає, що така робота не є зрадою, не є шкодою для України та не є переходом на бік ворога.

Під час судових дебатів прокурор просив визнати громадянина винним та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей, а саме 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

В свою чергу захисник обвинуваченого просив виправдати свого підзахисного.

Даючи оцінку доводам обвинуваченого суд вважає, що обвинуваченний незважаючи на суперечливі покази, винний у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК. Така вина доведена стороною обвинувачення під час судового розгляду поза розумним сумнівом.

 Обговорюючи питання виду та строку покарання, суд врахував  особу обвинуваченного, його спосіб життя та соціальне положення, його освіту, життєвий шлях,  кругозір, ставлення до оточуючих подій та загалом світосприйняття до вчинення правопорушення.

Крім того, судом у вироку зазначено, що оцінюючи дії обвинуваченого суд враховує, що останній в силу своєї неосвіченості та невігластва, маючи сукупність індивідуальних рис характеру, які показують його як людину пристосуванця і конформіста, неправильно оцінив життєві обставини. Він не мав вочевидь патріотичного виховання, про яке писав Іван Франко у «Строфах»:

       «Бережи маєток про чорну годину,

       Та віддай маєток за вірну дружину,

       А себе найбільше бережи без впину,

       Та віддай майно і жінку й себе за Вкраїну».

       

У зв’язку з вищевикладенним, суд визнав винним обвинуваченного у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього належного йому майна.

Інформаційно: громадянин України займючи посаду молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки державної установи «Північна виправна колонія (№90)», порушив присягу з власної ініціативи, добровільно зайняв посаду у підпорядкованому окупаційній адміністрації РФ незаконно створеному органі - «младшего инспектора отдела надзора и безопасности Северной исправительной колонии (№ 90) Управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области Федеральной службы исполнения наказаний».

Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.

Кримінальне провадження було розглянуто колегією суддів у складі: головуючий суддя: Гарський О.В., судді: Старіков О.О. та Федоренко Т.І..

Кримінальне провадження: 521/8492/23