flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12 років позбавлення волі з конфіскацією майна директорці школи №51 у м. Херсон при окупаційній владі

27 листопада 2023, 19:18

 24 листопада 2023 року суд ухвалив вирок за обвинуваченням громадянки України у здійсненні дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти (ч.3 ст. 111-1 КК України) та в умисних діях спрямованих на допомогу державі-агресору, окупаційній адміністрації державі-агресора, з метою завдання шкоди Україні, шляхом реалізації рішень ті дій держави-агресора, окупаційної адміністрації держави-агресора (ч.1 ст.111-2 КК України).

 Судовий розгляд відбувався у спеціальному судовому провадженні in absentia (за відсутності обвинуваченної). При цьому судом було вжито всіх заходів про виклик обвинуваченого у судові засідання.

 Під час судових дебатів, прокурор просив визнати громадянку винною та призначити відповідне покарання в межах санкцій осудних статей, а саме 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та права обіймати посади, а також займатися діяльністю пов'язаною з освітнім процесом строком на 15 років.

 В свою чергу, захисниця обвинуваченої просила постановити виправдувальний вирок. Оцінивши докази, які були подані сторонами кримінального провадження, суд дійшов висновку про винуватість громадянки у скоєнні кримінального правопорушення та призначив їй покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, з позбавленням права обіймати посади, а також займатися діяльністю пов'язаною з освітнім процесом строком на 15 років.

 Інформаційно: громадянка України обвинувачується у тому, що добровільно погодилась на пропозицію представників окупаційної влади Херсонської області щодо незаконного проголошення її «директором Херсонской школы №51 г. Херсона». Згодом, встановила нову охорону та обмежила доступ до навчального закладу до тих осіб, які не погодились співпрацювати з окупаційною владою. В подальшому: здійснювала підбір вчителів, які будуть працювати в школі від окупаційної влади та вроваджувала освітні програми країни-агресора. Також, особа обвинувачується у вчиненні дій, спрямованих на забезпечення вчителів з різних регіонів країни-агресора, не належним їй житлом, шляхом незаконного їх заселення в житло осіб, які відмовилися від співпраці з представниками РФ. Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в установленому законом порядку.
Кримінальне провадження розглянув суддя: Черевко С.П.

Кримінальне провадження: 521/8880/23