flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Івано-Франківську проаналізували роботу пілотних судів щодо процедури досудового врегулювання спорів

      

У четвер, 29 серпня, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігор Самсін відвідав Івано-Франківськ, де взяв участь у роботі круглого столу.

Голова Комісії разом із суддями з Івано-Франківської та Одеської області під час круглого столу обговорили результати реалізації пілотного українсько-канадського проекту «Освіта суддів – для економічного розвитку», а саме, компоненту проекту по впровадженню процедури досудового врегулювання спорів.

«Успішне впровадження даної процедури забезпечить розвантаження суддів, збільшення довіри суспільства до судової влади та посилення ефективності правосуддя. Тому, висловлюю надію на усвідомлення пілотними судами рівня покладеної на них відповідальності та високої місії», - зазначив І.Самсін.

Під час круглого столу голова пілотного Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк та голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман презентували перші результати роботи по впровадженню процедури досудового врегулювання спорів. Було наведено статистичні дані, а також зроблено загальний огляд справ, де досягнуто мирової угоди.

Як зазначив Т.Антоняк у Івано-Франківському міському суді пріоритетними категоріями справ для застосування процедури досудового врегулювання є спори, що виникають із сімейних правовідносин та спори про стягнення заборгованості по кредитних зобов’язаннях за позовами банківських установ.

«Результати проведеної роботи свідчать, що проект буде спонукати нас виконувати функцію судді в якості медіатора, аби не допустити до суду, а вирішити спір між сторонами на стадії досудового врегулювання» - підкреслила голова апеляційного суду Івано-Франківської області Надія Стефанів.   

Голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман зазначив, що впродовж останніх трьох місяців спостерігається певне зростання кількості прийнятих судом ухвал у зв’язку з укладенням мирової угоди або з відмовою позивача від позову, яка обґрунтована досудовим врегулюванням спору. «З травня по серпень 2013 року у Малиновському районному суді міста Одеси закрито провадження по 20 справам у зв’язку укладенням мирової угоди. Крім того, за вказаний період, закрито провадження по 19 справам у зв’язку з відмовою позивача від позову, яка обґрунтована досудовим врегулюванням спору», - сказав Л.Лічман.

Під час круглого столу експерт проекту, суддя Верховного Суду України у відставці Андрій Гнатенко запропонував звернути увагу учасників заходу на здійснений ним аналіз роботи пілотних судів протягом останніх шести місяців, на основі даних, що були надіслані судами до координатора Проекту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.