flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Допити пропонують проводити в обов'язковому порядку із застосуванням відеозапису

У Верховній Раді України народним депутатом Тетяною Слюз зареєстровано проект закону № 3037 “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України” (щодо проведення допиту).

  Зазначеним законопроектом частину 5 статті 224 Кримінального процесуального кодексу України пропонується викласти в новій редакції.

    Передбачається, зокрема, визначити, що допит проводитиметься із застосовуванням фотозйомки, аудіо- та відеозапису з обов’язковою архівацією даних. Матеріали відеозапису проведення допиту будуть вважатися додатком до протоколу допиту.

    Запропонованими змінами встановлюватимуться й вимоги до протоколу допиту. У ньому передбачається зазначати посаду, прізвище, ім'я та по батькові осіб, які здійснюватимуть технічне забезпечення й умови його проведення.

    На думку автора законопроекту,  здійснення допиту з використанням  фотозйомки, аудіо- та відеозапису спонукатиме всіх учасників до надання правдивих показань та дотримання процесуальних вимог під час проведення допиту. Зазначене у ході здійснення судочинства дозволить оцінити встановлені під час допиту фактичні дані щодо предмету доказування з точки зору їх об'єктивності та одночасно виявити процесуальні помилки.

   Нагадаємо, що на даний час стаття 224 Кримінального процесуального кодексу України не встановлює імперативної вимоги щодо застосування фотозйомки, аудіо- та відеозапису під час допиту. Натомість передбачена лише можливість такого фіксування згаданої процесуальної дії.