flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальний процесуальний кодекс України набирає чинності з 00 годин 20 листопада 2012 року

Кримінальний процесуальний кодекс України набирає чинності з 00 годин 20 листопада 2012 року, - таку позицію висловила Рада суддів України у відповідь на звернення Радника Президента України – Керівника Головного управління з питань судоустрою, керівника робочої групи з питань реформування прокуратури та адвокатури Андрія Портнова про дату набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом України.

Зокрема, у зверненні Андрія Портнова зазанчається, що наразі існує дві дати набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом України – 19 та 20 листопада 2012 року.

Як відзначає автор зверення, відповідно до пункту 1 розділу Х «Прикінцеві положення» Кодекс набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування. Кодекс було надруковано 19 травня 2012 року. Водночас, відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року №11-рп/98 строки підписання та офіційного оприлюднення Президентом України законів України починаються з наступного дня після їх отримання Президентом України, тобто в обчислення цього строку не враховується день отримання закону. Також за загальними правилами обчислення строку, котрі закріплені у положеннях Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших актах, перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов‘язано його початок. При цьому строк, визначений місяцями, закінчується у відповідне число останнього дня місяця цього строку.

Відтак, початок спливу шестимісячного строку розпочався з наступного дня після його опублікування, тобто в 00 годин 20 травня 2012 року. Закінчення цього строку припадає на момент настання відповідного числа останнього (шостого) місяця строку – 20 листопада 2012 року.